PELAGI ? MERENGEK LAH



Siap2 awal untuk ke class . Sem baru ,semangat baru , buku baru ,lecterur baru , class tak baru sebab  aku bukan student lama  .hahaha mesti pening "Die hard" la korang (ayat otai aku jumpa semalam dalam blog dia ) kikiki

Masa adalah limited untuk layan gadget bagi student macam aku ni , tapi hampir 95% student  akan pegang phone ,bila berada di perkarangan pusat pengajian ? Yes or not? Ha ??? Ok,k , Dah tau diam2 .

Aku hanya bawa phone yg cuma boleh call , send email and sms and nothing else. Masa aku dengan gadget bila ? Yezzzaa waktu aku free 400% . Macam sekarang nilah , sambil tunggu housemate siap ,layan lah kejap  . Padahal  dah lewat ni , masih terhegeh2 bersiapperempuan ni .

 Lepas  ni , krik3 lah 12 jam  gadget aku , free from internet.

Yep ,itu janji aku kat mama pagi tadi ,kikiki pedih telinga ni  bila kena bebel , apa cara aku nak suruh mama stop potpet ? Dengan suara ngade2 macam kucing mengeow ,aku cakap ..


" ermm..maaaa .. orang puasa niii ..letih ..haus tau . Mama  cakap sikit2 jeeee.. nanti cakap banyak2,orang lupa aaaaa mama pesan apeeeee ..."

Hahahaha semata2 nak larikan topik ! Mama aku kalau aku merengek , memang  cair jiwa kental dia . Aku tau dah.

Bila awak start puasa?  Puasa hutang ke sunat 6?

"Dah seminggu lebih ,  Dua2 laaaa maaaaa .. selang seli ..aaaaa"

Hmmmm ..dah2 , pergi rehat sana lah . Geli dengar merengek macam budak kecik !! Mama nak buat kerja ni . Assalamualaikum !

" aaaa.. waalaikumsalam maaaaa .." muah ! Muaah ! Muaaah !! Kikiki goda mama dengan kiss yang tak ada feel kiss . Dan mama off phone terus , merinding agaknya bulu tengkok mama , kikiki

Huh !! Lega !!  Sejuk semula telinga aku yang awalnya peluh2 tu. Hahahaha nak hidup guys . Asal tak buat dosa, apa ada hal kan , yang peliknya,takkan dengar  orang bebel ,tekak boleh jadi haus ? Lainlah aku yg bebel ek?  Hihihihih  reason not strong !! Guys .. This is Damia Hazirah  , cakap macam orang giler tapi otak masih waras . ✌



Selamat sejahtera keatas kamu ..

IN SYA ALLAH KENYANG KOT


Good morning dear ..!
Morning sayang ..
Have ur breakfast ?
Yep ,done !
Sayang makan apa je tadi ?
Roti dan milo je ..
Kenyang tak ?
Ermm in sya Allah kenyang kot ..
😊

Oook, atas tu adalah perbualan dua insan bercinta dipagi  yang hening. Guys .. kalau perempuan ni dia cakap ,"kenyang kot "  , that means ?? hahaha ni ha bawah ni roti yang dia dah bedal pagi tadi .korang yakin dia  kenyang ke tak ek guys ??hahaha  jangan percaya kata2 perempuan ni 100% guys . Kadang dia jujur 400% kadang dia nipu  sesikit  hahaha tapi biasa dia lebih pada jujur , tapi perkataan "kot " dia tu korang jangan percaya sangat oook ?


Ahha agak2 gambar ni nipu ke tak ek ?
Errr insya Allah tak kot ..hahaha

JUST WANNA TO SAY HELLO


Hello ..
No matter how many times you've been done wrong,
just continue to be faithful & honest.
Sooner or later someone will  appreciate it.
Trust me guys!

Selamat sejahtera keatas kamu

NOTA BUAT KAK LYEN



Assalamualaikum kak ..nota  ringkas ni  orang dapat dari someone khas buat akak . Orang tahu kuat mana ingatan dia kat akak , cuma akak je yg buat2 lupa kat dia . Dan bila orang cakap akak dah jauh dari semua , dah pergi buat selamanya , dia lagi terkejut. Hanya alfatihah penghubung  kata.

Kak ..orang tak kenal dia siapa , tapi orang tahu dia adalah antara insan terdekat dengan akak suatu ketika dulu . Dan entah mana silapnya akak menghilangkan diri macam tu aja*( katanya )maybe  readers kata orang giler kak ,sebab bercakap dengan orang yg dah takda , tapi seriously kak .. saat ni orang sangat perlukan akak . Untuk orang luahkan segalanya pasal dunia orang yg makin tenat ni . Tentang semua yg melibatkan jiwa dan perasaan.

Kak .. andai kata diundurkan masa , akak tau tak apa yg orang nak  sekarang ni ?


Kak .. orang nak awak ..  😭😭😭😭😭 ..


Rupanya hidup  kat dunia ni tak seperti yg selalu kita ceritakan  masa sebelum kita tidur dulu2  tu kak . Kadang orang cuba  abaikan semua dugaan kecil yg menerpa jiwa , tapi  kadang itu lah jugak orang tewas . Kak .. orang dah cuba buat yg terbaik mampu selagi nafas ini  berhembus. Tapi minda orang ni masih tak berpuashati dengan apa yg orang dah miliki. Orang ingin nak jadi seperti akak .  Mampu tersenyum disaat  jiwa sedang bersedih , disaat tubuh sedang menderita kesakitan . Tanpa diketahui oleh sesiapa kecuali Allah.

Kak .. orang  lemah dan makin lemah didunia orang sendiri. 😭😭😭
Rindu awak kak ..



Selamat sejahtera keatas kamu *
  

TERUSKAN AKTIF SEMUA KENANGAN AKAK



Morning guys .
Petang semalam  aku dapat " kejutang "  paling kaw2 doe!! Masa aku nak on twitter , nak ber tweet tweet tweet .. aaa tetiba aku terbaca ada tweet yg bukan aku taip kat timeline .  Mulanya aku fikir ahh mesti  kerja budak Ayu ( admin ) dari page  ' saya sayang awak ,manja ' tapi setahu aku ,ayu takda lah  brutal camni . Takkan ada admin baru. So , nak settlekan problem ,aku pun masuk lah link facebook tu.

Walarhh .. rupanya  along ( bukan nama sebenar ) admin legend page  rocker yg update ! Along dah aktifkan semula page tu. Dulu kalau tak silap aku ,page tu page rockers  jalanan . Kemudian tukar nama page jadi " lu jangan nak temberang gua eah " . page tu dulu akak aku yang aktifkan . Maklumlah kan , dia tu perangai je lembut ,tapi jiwa kental ! Takda lah macam aku ni ,perangai kalah samseng tapi pengecut . Hihihihi

 Alfatihah untuk aruah kak Lyen.

Guys ..
Sebenarnya aruah akak aku ada create banyak page , kebanyakkannya dalam era tahun 2010 ,masa dia tengah ligat didunia alam maya ni . Antara page ciptaanya

Saya sayang awak ,manja
Lu jangan nak temberang gua eah
Limited of love


Ada banyak lagi page yg aruah kak Lyen create , tapi aku da lupa lah. Semua  page dia guna email yang sama , dan email yg sama jugak dia  aktifkan twitter ,thats why  semua post kat page akan masuk direct kat timeline twitter . Arghh korang sure pening kan ? Hahahaha lantak lah . So bila along update kat page "lu jangan nak temberang gua eah " twitter aku  pun update sama !! Ahahaha ambikkkk .. gua dah rocker semula ke guys ?? Yeyeaah  \m/ 😂😂

Siapa Along dengan kak Lyen ? Hanya diaorang je yg tahu , aku tak tahu apa2 , ok fine . Duduk tepi ,gigit kuku * 😂😂

Apa pun  guys ,kental tak kental , kalau korang nak support along , sila lah like page tu. Aku dah like dah  petang semalam .ehemmm 😊

Selamat sejahtera keatas kamu ..

AKU , DIA DAN PEREMPUAN



Guys ..tu moment aku kat wechat . Truly apa yang aku fikir masa tu ,automatik aku akan taip ,karangan ke apa ,pedulik pulak aku! Hihihhi

Guys ,lepas aku up date moment tu , ramai komen ,kata diaorg ,ada kelagi girl spisis macam ni? Sebab kebanyakkan girl sekarang  ,biar papa asal bergaya. Kopak poket bf dia tak kisah  apa dah , sebab dah sayang katanya . Hahahaha mengong punya budak !

Hey girls !
Kau siapa yang nak sangat kikis  duit bf kau tu?? Kau nafkah dia kah? Kau emak dia? Tanggungjawab dia ? No ..no.. no .u just his gf , tak payah nak kerek lah minta itu ini . Bagi lah dia habiskan duit gajinya  untuk emak bapak dia , untuk  family dia ,dan paling  penting untuk dirinya jugak . Sebab semua tu adalah tanggungjawab your bf !

Hello cik Mia ..ada lagi ke perempuan tak kikis duit bf  macam ni kat dunia sekarang ni??

Yep ada .. dan orang tu ialah " Damia Hazirah "


Hahahahah masuk bakul angkat sendiri sey . But truly ..mama ,aruah kakak ,memang halang aku keras dari  minta macam2  kat orang lain  ,terutama teman lelaki . Kata diaorang ,awak nak,awak usaha sendiri , hasilnya lebih berbaloi . Sebab tu mama ,akak kerja tungkus lumus  untuk keperluan sendiri . Ayah bukan tak bagi nafkah  , but  mama  cakap  ..duit awak untuk rumah tangga kita dan persekolahan anak2 , but  untuk saya , biar saya  cari sendiri ,saya ikhlas ..wow .,selute lah kat mama . And sehingga kini ,mama aku masih  bekerja dan masih  tidak lupa tanggungjawab dia sebagai seorang isteri dan seorang ibu . Tahniah ma !!loveyou  😘

Okaykay ..meh aku kabokan sikit guys , Dalam percintaan ikhlas , korang tak perlu lah nak menabung melampau2 kat kekasih . Orang perempuan ni kalau kau ajar dia mewah , nanti ,nak pergi kencing pun dia kalau boleh nak masuk toilet yg ada set karaoke ,nak ade cafe ,padahal  just nak melepaskan hajat kecil je tu. Hahahaha

Korang ajar lah makan kedai makan standard2 , mau dia lelama nak pergi kedai makan yang  boleh nampak  jaws berenang . Kedai makan  yg ade kereta kebal , kedai makan yang ada sale 80% diskaun !!  Ahahaha kau jangan mulakan guys . Penyakit tuuuuu.. Lain lah dia dah sah jadi  isteri korang yg sah . Dia nak macam2 , aaaa korang ajak kemas bilik tidur awal2 . Pastu  ..pastu ..pastu ??? Ape lagi .bukak lah cd hindustan !!


 Hahahaha layan sampai lebam pun tak pe . Bila nampak  shah rukh khan ,salman khan , dan semua yang sewaktu dengan khan , sure senyaplah  hajat2  pelik dia tu nanti. Eh aku cakap ,macam aku pernah buat. Noooo aku just lihat orang keliling . I tak kawen lagi ok.


Ye ke mia ,orang perempuan boleh dipukau dgn film hindi ni??

Eleh tak caya sudah lah .. yang terkini film hindustan yg ada salman khan tu , katanya ramai kakak2 ,makcik2 ,gugurls yang menangis , leleh2 dlm panggung ..what the khan??? Hahahahaha bytheway ..i  tak minat tengok film hindi kay ,delwali tu 2kali  dah try tonton , tapi 15 minit je ,lepas tu i z..zzz tau..  hahahahaha  seriusly lah guys ..aku memang tak boleh masuk lah film hindi ni ..nape tah !!

Tapi pesan aku ..nak nangis pun ajet2 la ye kak , sebab  menangis kenang dosa lebih elok ,dari nangis tonton film hindi ni . Hahahaha apa pun can not aaa..  😂😂😂😂

Okay lah , nak rest jap , layan  mood , layan mata ,layan hati dan layan perasaan yang kadang2  macam2 ada. Kikikih tapi guys ,  kalau tak ada semua rasa tu , tu bukan manusia  namanya ,tapi robot !! Aaa tak payah nak kerek sangat ! 😘


Selamat sejahtera keatas kamu ..

AKU TETAP REDHA



Hi guys ..
Lemau deh . Lesu ,letih kepala otak bila  sesuatu yang tak pernah kau jangka ,terjadi depan mata . Menjerit sekuat hati pun , tak mampu merubah  keadaan .

Harini jumaat. Boss aku kat bengkel ,merangkap abang sepupu aku dah pun jadi suami yang sah buat kak Suraya . Alhamdulillah .. tahniah akak , tahniah bang Deen.

Dulu , masa diaorang baru tunang , aku dah janji nak jadi pengapit abang Deen. Kata nenek , pengantin lelaki kena lah pengapitnya lelaki jugak .

Ahh nek !! Takpa la ..nanti orang pakai lah  tanjak ,baju melayu ,keris jugak macam abang.

Hihihi tu zaman aku  tengok perempuan semua macam gula2, semua sweet , tu sebab  semua gaya lelaki aku nak follow .

Kau jangan nak merepek , kalau ye pun nak jadi pengapit abang , pakai lah baju perempuan , tudung , baju kurung , apa salah nya jadi pengapit abang ..ahahah abang Deen memang benci kalau aku pakai baju ala2 lelaki .

Aku just gelak je lah ..

Ok ,ok ,orang pakai baju kurung lelaki , tapi pakai jeans koyak lutut , boleh bang? Pastu pakai  songkok ?  baru nampak macam biker rare . Acane bang?


Hahahaha abang Deen  terdiam ,  kau boleh jangan macam2 tak dik ? Abang tak suka lah adik abang rupa gitu. Pengapit tak pengapit , awak kena nampak perempuan !!faham??

Alaaaa ..neeeekk .. kikiki aku merengek minta simpati  kat nenek sambil jeling kat abang Deen.

Ahh nenek tak masuk campur lah !! Gasak  korang sana ! Asal pakai baju , jangan bogel ye sudah !

Kikiki nenek aku dah give up dengan perangai aku guys.


 Tapi kisah ni berlaku 2 tahun lepas ,masa tu aku sihat 500% . Masa tu aku happy 400% , tak kenal erti sedih , tak  pernah ada rasa nak nangis , tak pernah  rasa apa itu kecewa .  Dan masa tu aku punya akak . A ah .. masa tu kak Lyen masih ada disamping aku , dia tak pernah sebut letih melayan aku . Nakal aku dilayankan je sampai dia sendiri nangis2. Sedang aku ? Nak nangis pun tak tahu macamana.

Now .. Semuanya sudah berubah .apa yang aku alami kat atas tu , tak dapat dah aku rasa hari ini. Kemalangan  serius  pada Ogos 2015 ,dah berjaya ubah dunia happy go lucky aku  , sebanyak 360° guys .

And today .. saat abang Deen , kak Su , nenek , mama ayah dan semua family  sedang happy di majlis pengantin abang Deen .. aku ?

Aku sakit guys .. luka lama di toreh kembali ,sebab dalaman tubuh aku ada pendarahan .tu yg buat aku letih je masa  seminggu sebelum raya , then kena tahan ward sebab suhu badan aku naik mendadak  42°.

Ramai kata  apa sakit aku ? Aku just berani cakap ..sakit aku harini adalah disebabkan sakit aku yang setahun yang dulu . Aku redha guys . Inilah balasan pada tiap baris dosa2 aku yang lalu . Aku redha .. Apa pun , selamat pengantin baru Abang Deen & kak Suraya. Mia rindu kat korang  😢😢

Selamat sejahtera keatas kamu ..

PAHLAWAN PILIHAN SEJUTA WANITA




Tajuk post memang tak boleh blah ,  tapi memang nak beritahu lah kan. Bini itu adalah rezeki. Ada orang tonggang langgang kumpul duit semata2 nak dapatkan sorang bini/isteri. Untunglah yg dapat isteri lebih dari sorang kalau jarak cuma 2,3 tahun je sudah nak kawen baru. Rezeki  orang siapa jangka ,ye tak bang??  So bila abang  dah ada tanda2 takada rezeki nak dapat isteri lebih 1, jagalah 1 yg dah ade tu .Turuti apa je kehendak masuk akal yg dia mintak. Jangan order bulan bintang , memang tak payah layan la kan.  Bang ...

Boss call boleh la nipu

Kawan call boleh la kelentong

Mak bapak call boleh la berdalih

Ni bini bang, bini abang yg call . Semangat nak pergi  melepak yg menggunung boleh cair bang ,bila bini call. Hahaha power tak power la kan , lagi2 call dengan merengek2 suruh balik..ahh masak la hahahaha balik lelaju la jawabnya  kikiki.  Semoga  rumah tangga  abang  kekal until jannah ,  taknak dah pesan lain , just  ingatkan , bila BINI  call , balik laaaaaa ..

Pahlawan pilihan sejuta wanita malaya jenis yang SETIA , TAAT , PATUH !

 🙊🙊🙊


Selamat sejahtera  keatas kamu ..

SYUKURI NIKMAT

Morning  guys..
Syukur alhamdulillah jika masih diberi peluang untuk bernafas  dibumi ini
Syukur alhamdulillah  jika masih sihat dan cergas
Syukur alhamdulillah jika masih  menyintai orang yang sama
Syukur alhamdulillah jika orang yg sama masih setia dengan kita
Syukur  alhamdulillah  jika masih  tahu  untuk bersyukur
Thanks Allah ..
Thanks for everything.


BILA RINDU BERTANDANG

 Salam aidil fitri..
Rindu kat budak cenonet ni. Guys ,dia la lelaki pertama yang berani tanya aku : akak nak iyom?  sedang  ada lelaki lain tu , tak tanya apa pun terus kiss .hihihih spisis gelojoh  lah tu . Grr . Rindu semua pasal  lelaki dalam gambar atas tu kot . Rindu suara dia , rindu  telatah dia , rindu  ragam  manja dia . Ermm aku masih diward . Takda apa yang mampu aku buat selain makan ubat dan merindu pada yang diluar sana .

Aku doakan korang sihat selalu guys , biar aku sorang je yang sakit .. aku dah biasa sakit dan tersakiti. Dan aku redha  .. hihihih k la ..bai , aku nak rest sambil layan gambar bf cenonet ni kejap sampai terlelap .

Selamat sejahtera keatas kamu and selamat hari raya ,maaf zahir dan batin.

MUNGKIN INI TERAKHIR


Aku  redha dgn apa juga ketentuanNya kali ini.
Aku yakin tiap yg didatangkan ada hikmahnya.
Aku redha ..
Guys ..andai ini post terakhir ,
Hanya 1 aku minta.
Maafkan atas tiap kata dan perlakuan aku selama ini.
Setiap apa yg aku kongsikan ,
Pada tiap apa aku lakukan sepanjang  perjalanan ini,
Semuanya adalah  bersebab .
Hanya aku yg tahu sebabnya
Hanya aku  yg layak tahu,
Biar pun datangnya aku  sekejap ,
Namun kehadiran aku  biarlah dapat beri bahagia pd semua.
Biarpun sekejap  aku amat bahagia ..
Thanks guys ..

Selamat menjalani ibadah puasa yang bakal berakhir,
Selamat bergembira dihari raya nanti.
Maaf zahir batin.
Damia Hazirah*

Selamat sejahtera keatas kamu..

KALAU LAH KAN


Hai guys ..
Sementara "pendamping lena diulit mimpi " aku bagi lah baby nyusu ni  kejap . Geram giler kot kt dia ni ..haishh nasib lah kucing ,kalau anak .. ermm patah riuk budak cenonet ni aku picit2. Hahahaha  ganeh mu mia !! Belajar tak abis  lagi berangan nak ada anak bagai .

Ahahaha

Guyssss  automatik pulak kan , aku terus terfikir , macamana kalau  beranak ni  berlaku kat lelaki ? Bukan kat perempuan . Hahahaha ape doe aku imaging kan ni??? Aku just cakap ,"kalau lah kan" ..ahha

Lek lah .. korang bayangkan  simple je ,kalau lah lelaki  peyed ! Seminggu before kena pulak sengugut , golek2 tahan sakit , senak kat perut , bisa kat pinggang , aku rasa lah kan , mau tiap bulan parent kena order katil , apa tak , sakit  je ,tendang2 katil ,golek2 lantai ,  tumbuk2 tepi katil  , sebab sakit sengugut  , masya allah  ..Tuhan le tau guys ..yang pernah alami tau lah  hebatnya camana.  Tapi orang girls dok rileks je  sambil online facebook , boleh je tahan sakit , paling teruk pun , just tekan perut dengan bantal senyap2 ,lelama  tahan punya tahan ..akhirnya tertidooo .. kan girl kan ?

Bayangkan pulak  lelaki nak beranak , hahahaha jerit dia mesti macam komanden kawatkaki . Riuh  rendah ward bersalin  .adoii ..sakittt..adoiii sakit woooo hahahaha . Nurse dan bidan hari2 lebam2 kat lengan dan tangan sebab kena pegang , kena paut untuk meneran ,peh  retak tulang akak2 misi . Hahahaha tu belum part suruh push !  Mau melantun baby keluar , sebab tenaga diaorang korang tau je lah kan . ekzos turbo pun tak power camtu. Bhahaha bayangan yang giler tapi awesome kan guys !

Aku ada  story lawak utk dikongsi . Dulu masa aku teman  member aku pergi tengok  kakak dia bersalin , suami  kakak member aku tu bersungguh nak masuk lab , nak teman wife dia beranak kononnya .  Abang ipar member aku tu badan memang sasa la kan , maklom lah  abam2 main  gym katakan . Ini merupakan anak kedua wife dia melahirkan ,yg sulung abang tu tak dapat tengok sebab dia out station katanya .

Guys ,nak jadikan cerita , masa detik paling perit ,si  wife berjuang , si suami peh , nasihat ,  kasi support lah kan wife dia , bagi semangat nak push baby keluar , tapi apa jadi ? Bila keluar je baby , dengan darah , dengan uri ,apa  tu semua , tup2 ,abang sado jatuh  guys , pitam siut hahahahaha kecoh pulak misi2 nak  settle si suami dia,padahal dalam tu asalmya nak tolong isteri dia  . Hahahaha bila dia sedar dari pengsan  , member aku tanya ,kenapa bang ??? Dia cakap  ..

Abang  tak boleh bayangkan kalau abang yang  beranak , sumpah tak sanggup !!   abang tak sangka isteri abang dah  berkorban nyawa hanya utk berikan abang zuriat ,sebab selama ni abang anggap  orang perempuan ni kaum yg lemah  , tapi rupanya tidak ...ermm

Dia cakap sambil menangis guys ...pehh..  aku masa tu nak nangis jugak tengok ,sebak doe tengok lelaki sado nangis ,omey2 gitu bhahahaha . Yarckkkk

Guys ..perempuan itu  , siapa pun dia , buruk apa pun dia ,keji apa pun dia  , dia tidak layak dituduh sebagai  punca masaalah , sebagai the real lelaki , korang selayaknya membimbing mereka ,jika mereka jatuh , membelai mereka ,bila mereka sedang letih dengan situasi , bukan selayaknya menghukum sesuka hati korang . Dengan menunding jari ,

"wei perempuan kau tak layak la dibuat isteri "blah ,blah blah  siapa korang nak menentukan qadaq dan qadar orang perempuan?apakah korang dari golongan wali2 soleh jelmaan dunia ,Yang boleh aja menentukan layak tak layaknya jalan hidup  sesaorang yg lain"

Guys .. sebelum korang burukkan perempuan diluar kawasan korang , better korang pandang perempuan yg ada  dalam rumah korang tu dulu , buruk apakah paling layak dicemuh ??? Aku ni perempuan , hati aku  keras ,jiwa aku kenyal , sekali kena  , 100 kali aku ingat ,maybe sampai mati aku akan ingat . Jika aku silap ,tegur dengan berhemah ,bukan menghukum dengan undang2 ciptaan manusia yg celaru minda macam tu .

Aku  tau guys, minda  orang  sedang marah  adalah separuh je berfungsi ,separuh lagi blank * sebabtu aku tidak terasa pun untuk bangkitkan lagi isu lapuk yang kian pupus dalam sejarah hidup ini . Aku just mampu perati dan tersenyum . "Allah bayar cash nanti " ,tu je ayat aku untuk orang  yg sering buruk2 kan orang perempuan .

Jom la tidur , sejak petang semalam aku tak tidur2 lagi ni .. kang siang nak date lagi , adoiyai ..hahahaha ape kejadah dating bulan puasa kau ni Miaaaaaaa ?? 😂😂😂 aku pun pelik sebenarnya , apa function dating ,lepak2 panggung ,lepak2 mall dgn couple dibulan puasa ni. Argh .. malas fikirlah !! Jom tidur !!

Selamat sejahtera  keatas kamu ..