AKU RINDU DETIK ITU



Hai guyss..

Ada orang gelak kan aku doe ,asiklah fikir update entri pasal nikah ,kawen ,cerai berai ,cinta cintun ,padahal dulu2 aku tak layan semua benda2 gini . Apa yg aku belek hari2 ? Motor ,motor dan motor . Aku repair motor ke ? Taklah aku just tukang hulurkan  peralatan kat boss bengkel  je ( abang Deen ) hahahaha bila aku try nak tolong ,abang Deen tak bagi , abang Deen cakap ,nanti kuku aku hitam ,tak comel , nanti kulit aku comot , tak cantik , grrrr . Kadang abang Deen dengki aku guys , dia suruh aku pulas motor yg dia baru siap or sedang di repair  lelama , menjerit2 aku sebab terkejut dah la  bunyi dia meletop2  .lepas tu dia bantai gelakkan aku ..peh seram doe , kotlah motor tu meletop , mau  mati bujang la aku , tak dapatlah nak merasa nikmat malam pertama .

err ?  Hahahahahaha gedikkkkk * kasi ludah sikit tepi longkang * puihh !!  anak dara tak malu ,cerita pasal malam pertama pekehal ek ?

Guys .. aku ngantuk laaaaaa ..


**hahahaha padahal takda idea nak taip , okaylah  aku nak baca nota2  yang dibagi oleh Zulaikha  ni kejap ea ..sebenarnya guys ,aku rindu nak naik motor ,setahun dah  aku ditegah dari bawa motor or bonceng motor or  pegang  apa2 motor , yeszaaaa  motor umpama najis berat buat insan bernama Damia Hazirah . Padahal dulu2 motorlah kekasih aku  yg aku angkut ke hulu,kehilir , ke timur ,ke barat ,ke utara ,ke selatan..

Guyssss ..aku rindu detik itu πŸ˜­πŸ˜­πŸ˜­πŸ˜­


Selamat sejahtera keatas kamu*

I LOVE YOU ,YOU LOVE ME



Sambil layan bosanova aku terpandang viral kisah sorang aunty usia 42 tahun , bernikah baru dengan boy 18 tahun .wow !! Kejadian berlaku di negeri Sabah . Sure ke guys ??? Kalau betul  alhamdulillah , tahniahlah yeeeee . Tapi guys awek bengkel feel frusted sangat2 , sebab aunty dapat very  fresh tuu aku yang 21 ni ha , laku pun tak lagi hahahah apalah nasib badan . Hari2 pasang doa ni guys ,jangan dapat yg dah kondem sudah . Addoiii  hahahaha ciaaa.. ciaaa... ciaaaalllaaaa ..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Rata2  netizen sokong ! Ada yang cakap , bijak budak lelaki ni. Dari dapat anak dara yg tak tahu apa2 , tak boleh masak ,tak boleh kemas rumah , anak dara sekarang cuma tahu main handphone je 24 jam , ada baik  pilih janda  ,serba serbi tahu . Ahahaha aku terus speechless guysss.. i terasa tauuuu hahahaha Adoii please laa i sedar i tak pandai memasak bro , atleast i nk bagi yg fresh2 jugak untuk my future  other half tu !! Ni pasang niat lagi*

Ada sorang  brother  pun sokong , a ah dari dapat yg dah kena tebok mat rempit ,ada bagus pilih janda, ni memang sah2 kena tebok ..siut laa ..cakap macam dia pernah tengok semua gadis melayu dah tak ori !! Grrr  aku geram doe, marah tak dia kalau saudara perempuan dia orang lain cakap dah tak ori ???? . Keyboard warrior ni kadang bawak virus la .addoii sabo jee la girlsssss ..kalau taknak kena tebok ,jangan main pedang !! Hahahaha tu jeee pesanan aku  !  Nak ikut ,ye ikut , tak nak ,ye sudah !!

Paling lawak sorang makcik ni ,dia komen  ..hurm dapat jugak ek ko pisang muda,aku gak dah menjanda sampai sekarang  ,rezeki ko le Senah .. aku rasa makcik tu pun jeles macam aku  ciaaa ciaa ciaaal laaaa hahahaha

Guys ..jodoh ,ajal ,pertemuan ,perpisahan bukan kerja kita . Kalau viral tu betul , korang ingat ada ke pernah adik 18 tahun tu ada niat nak nikah dengan bakal isteri 42 tahun ? Never guys never  .. mesti sejak dia baligh lagi dia dah berangan nak dapat isteri comel macam Nora Danish  ke or Mira Filzah ke , or maybe Damia Hazirah ke..ehh ciaa ciaa ciallaaaa hahaha nooo pintu hati i dah tertutup ,lagi2 untuk remaja 18 tahun . Opssss ..tak2 , jodoh guys siapa tahu kan .. ya Allah ,ampunkan diriku yang serba serbi tak sempurna ini .

Ada jodoh kawen la Mia , takda jodoh kawan jeeee ..

Someone nasihat aku haritu . Okay la . I follow jeeee . No need tu kecoh2 or story2, Biarlah rahsia .


Apa pun tahniah  buat adik tu sebab dapat bernikah dengan " cikgu " .apa kurang  si suami muda ,pasti isteri akan beri tunjuk ajar . Apa ada hal kan,semua ni because i love you and you love me .

Lahai sweet doe * gua melting bhaii πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Selamat sejahtera keatas kamu ..

INGAT SEBELUM KENA







Early morning guys

Nampaknya aktiviti aku delay lagi harini. Email unsave , class  tak dapat nak join . Dah tu kena jumpa doktor tua . Kena makan ubat !  Hahahaha masaaak la . Semua ni angkara batuk dan batuk . By the way , batuk2 pun , aku boleh melalak kat smule tu . Hahaha aku layan smule ? Bedal je guys , janji dapat menjerit ,memekak dan merengek sikit . Puihh !!  hahaha merengek kata someone ayat sampah !! Okk no need used that word anymore .

Guys , ramai kawan2 dok pakat ,tanya aku how aku boleh change penampilan someone  yang sangat close dgn aku  tu  sΓ¨begitu  meletop !  Hahaha siapakah gerangan ?

" masuk lah facebook saye ,nanti awak jumpe le die "  - Damia Hazirah menggedik*πŸ˜‚

Guys .. aku jenis manusia yang akan pandang tiap ciptaan Allah itu menarik !! Hebat !! Siyes doe ,aku kalau tenung gambar kambing je pun aku akan cakap ,

"wow , apak comey mu ni kambing , i like !! "

Hahahaha  sungguh !! Aku pandang pokok pun aku akan cakap ,

"peh ..indahnya awak dimata saya  "

Ahaha tu belum aku  renung anak bujang orang ,ahhaa tu lagi la , errr.. * speechless*   but suami orang dont want aaa..hahahaa so pada aku tiap kejadian Allah s.w.t diatas muka bumi ni ,aku akan lihat sangat indah dan menakjubkan ,makanya takda hal jika aku dikatakan  pembawa revolusi pada someone tu  . Ehhh macam keluar topik je  ni hahahaha ignore it guys . Aku perasan je.

Tapikan guys ..aaa tapi kan . Ada spisis manusia hanya akan pandang pada  cuma yang indah2 , kalau sebelum ni jeling pun taknak , tapi bila sesuatu tu sudah digilap ,ahha amek kooo..mahu hari2 di tatap .sekejap tenung,sekejap renung ,lama2 pecah biji mata. Hahahaa perasan ke Bang ??? Ciaa3x  abang jangan perasan la , kalau abang rasa abang handsome,kat luar sana ada lagi lebih handsome dari abang sebenarnya  hahahaha takpayah nak kerek sangat ea !! πŸ˜‚

Cuma hati2 ,bila sesuatu perubahan yang menarik itu pastinya akan diuji ,didatangkan dugaan demi dugaan . Macam  artis jugak ,dulu2 lepak mamak je masa tak popular  ,sekali dah meletop , balik kampung pun geli nak makan kat warung. Padahal warung  Pak Mustar ada aircond tau ahaha ape kooo ..kerek tak bertempat la tu.

Dulu2  layan semua kawan  sekolah ,sekolah menengah ,sekolah rendah ,sekolah tadika semua kawan ,bila dah meletop ?!  Semua tak kenal , awek sendiri pun kadang lupa yang mana 1 ,hahahaha manusia oh manusia . Mudahnya jadi pelupa πŸ˜Š

Guys ..ingatlah , setiap kejadian Allah itu menarik , cuma kita je tak pandai nak olahkan nak kasi interframe kan indah tu macamana . Lagi pun korang simpan handsome korang tu nak bawak pergi manaaaaa ?? πŸ˜‚  7,8 tahun lepas tu expired da hahahahaha dari bro to be uncle gituuu .. masa tu nak nangis tak guna dah  hahahaha.

Dan pesanan awek bengkel kat uncle2 kat luar sana .

Kalau depan isteri , tunjuklah handsome uncle , jangan jadi pengotor ,misai bersepah2 , rambut serabai , janggut terabur ,bulu hidung panjang sejengkal, bau rokok , gigi berkarat , bulu ketiak tak reti repair , pakai baju apa2 aje ,asal berbaju , siang2 berkain pelikat ,keluar pergi mall pakai selipar jamban . Nowday ,perempuan standard makcik2 pun dah taste tinggi tau aaaa ..hati2 ye uncle2. Makcik pakat2 selfie kat instagram nanti meraung uncle nengok ramai orang bujang dok memuji ..hahaha

And kalau depan awek2  muda lepasan sekolah, awek2  kolej tu  ,jaga dompet,jangan kasi tunjuk wang kertas rm 100 yg disusun  penuh sangat ,budak2 perempuan nowday ni memang alergik tengok duit kertas rm 100 padat2 tu ,nanti biji mata dia pusing2 360° , masa tu dia nampak uncle macam remaja 21 je , comel2 je ,handsome2 je hahahaha  tapi bila rm 100 tu dah tinggal cuma rm 1, barulah dia nampak uncle macam standard atok abah dia  hahahaha hati2 ye abang2 ,kakek2 , sekarang kena perlu diingat ,buaya pun ada buaya betina ..hahahahaha kawe  pesan deh  ,bukan maroh* Sebelum keluar rumah ,kiss dahi makcik tu , doa supaya dia tak curang ,lepastu doa lagi 1  ,ya Allah ,selamatkan aku dari jadi mangsa buaya2 betina diluar sana . amiinnnnn .

Hahahahaha


Selamat sejahtera keatas kamu ..

POT PET NONSTOP






Morning guys ..

Bila mana usia dikatakan berhenti disitu ,makanya takda siapa dapat meneruskan lagi perjalananya. Bila malaikat maut sudah bagi signal ,kita tak mampu dah nak pilih masuk lorong mana ,nak nyalakan lampu signal kiri kah atau kanan kah sebab masa tu kita cuma mampu tadah dalam pasrah sambil menyerah.

Guys ..hidup mati bukan pilihan , tapi ketentuan. Kalau beringat , untunglah ,kalau buat2 tak ingat jawablah . Aku pun bukan baik sangat , aku just manja je ..eaaaaah keluar tajuk pulak hihihihi . Trylah manja tak manja  ,kena flying kick aku aa manja la tu hahahaha .

Andai aku orang yang terpilih untuk pergi dulu , ingatlah kenangan aku dgn korang. Sebab aku selalu buat orang keliling aku gila,menggila dan tergila2 . Aku puas bila ada insan yang sedang bersedih. Bila aku lepak sambil bersembang dgn dia then dia gelak2 sambil lap airmata ..pehhh sweet doe !!  Lagi2 kalau lelaki  yang nangis kikikiki

Eh ada ke lelaki menangis ? Aaaa..ada aaaa hahahaha si anu tu aa..alaa anu tuuuu

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Selamat sejahtera keatas kamu*

MUSIM TIDUR ATAS KERTAS




Morning guys ..
Dunia student kalau musim assignment melambak , semua hidup macam dalam gua . Tak pegang handphone , tak contact orang luar ,  tak sempat nak menyanyi , tak sempat nak bergelek , hahaha makan pun apa yang ada , janji kenyang ! Tidur malam lagi teruk , orang tidur atas tilam ,kitaorang tidur atas kertas hahaha nasib air liur basi tak merecik hawaw !! Kalau tak nam jahanam  kertas2 tu !

Aku pelik bila ada student cakap dia mereput kat hostel sebab tak tahu nak buat apa . Peh , nak je aku tanya , " kau datang sini buat apa ? Honeymoon ? Atau habis kan cuti  tahunan ? Atau ziarah bapak saudara sakit ? Hahahaha  banyaklah mereput kalau jadi pelajar . Tak ada assignment , ada kuiz , tak ada kuiz , ada program , tak ada program , ada pulak trial , exam arhhh semua tu nak dikorek dari nota dan buku rujukan ataupun google !! Mana ada mereput doe !!  berkepit dengan buku jelah gamaknya 24/7 !!!

Tapi aku suka  cara belajar kawan2 aku kat sini . Time belajar fokus , balik bincang  , siap bincang buat assignment ,korek sana sini cari maklumat dan bahan , tak dapat kat internet , berangkut pergi library , cari lagi bahan sampai pecah kepala ,  pastikan assignment siap sehari sebelum  tarikh akhir . Gadget ???? Just laptop , takda phone untuk hubungi siapa2 , sebab time bincang , phone letak jauh dari pelajar . Hahahahah aku kadang ikut ,kadang buat tak tahu je ,balas pm buah hati ..kikiki .

Nanti housemate aku ada bersuara  : Mia ,nak dating lepas discuss bole dak ?  degil mung sila tolak tepi sikit , bagi laluan  kita  bincang dulu .

Hahahahaha setepek kena  guysssss . But aku tak ambik hati pun , aku gelak2 then letak je phone ke tepi ..aaaa dalam 10 minit je gitu .  * jenis iman tak kuat * padahal buah hati tahu aku  tengah bincang dan dia tak kisah apa pun  kalau aku lambat reply sebab dia tahu aku buat apa  , tapi ,aku je yg ngade2 nak sakat dia  time tengah bincang dgn kawan2, adoiii degil lagi rupanya aku ni kan  hahaha

Housemates  aku ni paling awesomenya apa? Aaaa bila semua assignment siap , dah tu  terus pergi hantar ,bila hari takda class ,kitaorang keluar pergi jalan untuk " all out " lepaskan  stress  yang perah otak ketika masa bincang tu !!  Keluar lepas zuhur balik isyak !! Hahahaha amekkk kau ! Enjoy sakan  la perempuan2 tu . Aku yang kuat berjalan pun kadang cakap " wei ,letih doe " hahaha  gua  kalah bhai  !! Adoiii  zaman  melenjan aku dah expired ke ? Hahahaha  dah insaf la  * ceh * ajet2 je ni πŸ˜…πŸ˜…


Selamat sejahtera keatas kamu*

PANGGILAN YANG AWESOME


Morning guys ..
Bila aku dah beritahu someone that aku nak sambung  tidur  , tetiba phone aku bergetar , drrrr..drrrrr ahh sudah ..siapa pulak  call pepagi buta ni . Aku dengan lemaunya ,pandang screen ,ermm nombor  dari Malaya , 017 7**3***  .. ahahahah  aku on ! Tak sempat  aku buka mulut lagi ,dia dah bersuara .

"Hellooooo  perempuan ! Kok sombong sangat sekarang ni . Dah lupa orang kat sini ke ?

Hahahahaha dengan nada jawa dia ,aku kenal sangat2 suara lelaki itu .

"Helooooo boss , dah dapat apple baik ,pun senyap je kan , dah takda masa nak call kita dah ke ??

"Woiii ! Hahahahaha ayat sampah ko pakai tu dik  !! Apa apple2 ?? Siut ko !! Hahahahah

Korang sure tahu siapa dia.  Dia lah abang sepupu aku , boss bengkel aku lepak dulu masa lepas SPM , dan dialah abang Deen  yg baru nikah raya haritu. Hahahaha lama tak sakat dia.

"Dik !! Ko sihat tak ? kak Su cakap dia mimpi ko malam tadi , dalam mimpi dia cakap ko nangis2 , ko tak sihat ,ko  pujuk kak Su suruh ambik ko balik . Ko ok tak dik ??

Ahh sudaaah ..aku diam* takkan aku nak cakap aku tengah demam panas , takkan aku nk cakap aku demam2 pun kena pergi class? Takkan aku nak cakap aku diduga macam2 hal sejak kebelakangan ni . Nanti esok lusa datang mama datang angkut aku balik malaya ! Ishh  tak nak aku .  Cita2 aku belum tercapai lagi , baru separuh jalan .

"oooh  ,kak Su mimpi ? Ahh akak tido tak cuci kaki aa tu kot .hahah orang sihat je kat sini la bang , semua ok2 jeeee . Cumanya sem baru ni agak fit sikit , so orang kena lebihkan fokus  kat pelajaran dan masa sangat2 terhad . Nak dating pun tak lepas bang .hahahaha

"Walarh dah ada pak we ke ? Arab jual kambing biri2 ke dik ? Atau peladang kurma ? Hahahaha

Siut !! Abang Deen kenakan aku . Grrrr

"Takde la bang , nigga satu class orang je ni , yg rambut kenteng2 tu hahahaha yg bibir awesome tu , awwww!!

"Ko bio betul dik !!  Ngamok nenek dapat cucu nigga hahahahaha

"Kalau dah jodoh tak kemana bang  hahahahaha adoii nauzubillaa himinzaliq , mati keras aku kalau nenek pulak call lepas ni untuk tanya hal yg serupa hahaha .

"Bang .. orang nipu abang je aaa hahahaha . tau jugak aku takut  guys ,kot betul2 dapat bf nigga ? Mampusss ..

Tapi apa abng Deen jawab ?????

"Ala dik , biar kulit hitam ,asal hati dia putih bersih ,kulit putih melepak , rambut putih ,misai puth ,bibir pink , pipi merah pun belum tentu  semua orang suka  "


Hahahahahaha aku dengan abang Deen gelak  golek2. Aku faham siapa yg abang Deen maksudkan tu .Allah hu  buat2 tak tahu sudah la guys .kikikiki*

Akhir nya aku janji dgn abang Deen tadi , nanti jumaat aku call semua orang , sebab aku free ,takda class on friday . Aku akan call kak Su ,nenek ,mama ,ayah ,Dik E , abang Deen , tok penghulu ,anak bujang dia ,anak pakcik jual gas , anak makcik kantin  sekolah . Anak AJKKKK  , anak pak naib , jiran nenek , orang kampung seberang  , Hahahahaha dan apa kata abang Deen lagi ???

" ko jangan buang tebiat la dik , seram pulak abang "


Hahahahaha  aku bantai gelak je aaa . Dalam hati aku berbisik , aku takkan  biarkan semua orang yg aku sayang ,yg sayangkan aku risau pasal keadaan aku kat sini . I,m ok , i ,m fine  . Aku ada Allah  , always love  ..


Selamat sejahtera keatas kamu ..

PERIOD PAIN

Girl's feels

Morning  guys ..

Tadi aku layan fb sekejap,  ada page bukak kisah perenang wanita di Olimpik Game  yg hilang kecemerlangannya  menjadi tumpuan ,al kisah dia cakap dia period . Ok fine .. aku tak amek port sangat kalau atelit tu period guys , dah memang dia perempuan kan,adat lah . Lainlah kalau dia perenang lelaki dan dia cakaap " i ,m period "  ahahaha kalau yang ni aku terajang dia  laju2 hahaha Dan apa yang menariknya pada cerita itu ialah bila aku baca netizen yg bagi komen , terutamanya  lelaki ,korang nak tau ? Meh aku share cakap2 mereka .

**bro 1 -Memang la klu dtg bulan tubuh jadi penat..aku tahu sbb aku ade adik beradik pmpuan dan aku ade mak..jadi anak lelaki dan abg yg prihatin baru bleh jdi suami yg prihatin..ni semua perkara nk buat lawak,ko hidup jela sorg2 ngan lawak ko..

**bro 2 -Dulu zaman sekolah, bila adik aku kena period pain, dia selalu tidoq atas riba mak aku suruh urut. Lepas tu aku kata la kat dia mengada ja....Sekali tu, adik aku masuk bilik senyap.Mak aku pulak sound aku macam meriam πŸ˜… Dia cakap, cuba hg bayang la kalau hg kena bawak lendir atau darah selalu, mesti tak selesa. Lepas tu cuba bayang dah la macam kawasan peranakan (bawah sikit dari perut) terasa macam dicakar orang dn kwsn pinggang dn belakang hg macam ada orang patah patah kn tulang hg. Hg sakit kepala pun bad mood dn rasa nk tidoq. Hg jangan pandai2 ckp dia mengada. Satu lagi, mak aku kata, badan perempuan ni tak sama.. Ada yang payah kena period pain,ada yang kalau kena period pain sampai tak boleh bangun(tahap teruk sgt dh), ada yang period tu sikit ja,ada yang period tu banyak ja..Jdi aku nak pesan la jgn bandingkn yg rileks tak sakit masa period dgn perempuan lain..kita bkn tau sakit depa macam mana..Lepas dari mak aku sound tu,,aku insaf dah. Maaf sebab dulu tak memahami dugaan wanita time period. Bila kita tak mampu tolong perempuan dalam period, baik kita diam ja. Sakit period bukan macam sakit perut biasa. Mood depa pun luar biasa...boleh jadi perang kalau kacau πŸ˜‚

**bro 3 -Pmpuan kalau dtg bulan ni mood mereka mcm tiupan arah angin. Mula² ke arah utara tiba² tukar haluan ke arah selatan pulak. Masa aku masih budak² dulu aku tak paham apa tu period. Ada sekali tu kakak aku yg no 2 tu dia datang bulan. Aku pn perasan hari tu dia mcm bad mood je. Biasa kalau di rumah kakak aku yg tu masak sebab dia masih sekolah menengah lagi dan dia akan bantu mak buat kerja² rumah lepas balik sekolah. Hari tu dia masak ayam goreng utk lauk makan malam, makanan favorite aku. Tapi disebabkan aku masih budak kecik yg tak tau apa², aku pn tanya akak kenapa ayam goreng tu masin sangat? Dia jawab, "Akak sakit. Tadi akak masak tak rasa pn ayam tu. Entah masin ke tak.." katanya mcm ada marah² sikit. Aku tak peduli, terus makan je ayam goreng tu yg rasa masinnya lebih kurang mcm ayam pekasam. πŸ˜‚ Jangan dipersendakan org pmpuan ni bila datang bulan walaupn kita tak rasa. Sebab kalau nak melawak jugak silap haribulan nanti penampor pulak singgah kt muka. πŸ˜‚

**bro 4 - xkisah la da kawin ke belum..  Rasanya xsalah..  Nie bukan bahan lawak atau ape pn..Pernah tgk dalam u tube...mat saleh buat kajian pada lelaki, pakai alat dia...suh lelaki tu rasakan guane sakit perot bila datang period...merah merang muka lelaki tu...tak sanggup kot nak alami.


Hahahaha tu baru beberapa komen je aku share , paling ramai netizen perempuan boleh tanya kat bro 1 tu ,

 " boleh tanya tak ,awak dah kawen kebelum? "


korang nak tau guys apa brother tu balas kat perempuan2 yang bertanya tu ??

" Alhamdulillah masih single sbb masih sgt2 busy kejar cita2 jadi x sempat nk pikul komitmen cinta..sye bukan lelaki drama pukul 7 ptg kt tv3..umur 18 jadi CEO..jilake.. "

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ hahahahahaha  bravooo !!

Guys  ..period pain memang awesome , bf aku kalau aku cakap aku takde mood sebab  period pain , aaaa dia cepat2 cakap ,ok ,kita stop chat and u pergi rest je ok. Hahahaha dia tau mood aku macam2 time tu guys , boleh jadi hulk , power rangers ,inspektor gadget , didi and friend , upin ipin , boboiboy , thomas and friend .arghhh senang cakap semua aku boleh jadi lah . Hahahahaha jangan memain guys dgn orang yg sedang period pain ni .

Selamat sejahtera keatas kamu .

Aku demam*

NASIHAT TERBAIK



Morning guys ..

Baru free ni . Sementara tunggu email masuk , boleh la aku  merepek di laman blog awek bengkel ni kejap . Yep lama dah blog tak berketuk . Bengkel jiwa makin sunyi sebabnya owner terlalu sibuk dgn tanggungjawab . Guys pagini  ada sedikit perkongsian yang aku dapat dari someone . Thanks  so much  kat beliau  ,Apa pun guys , sebarkan nasihat itu jariah . Berkongsilah  πŸ˜Š

NASIHAT TERBAIK UTK SUAMI,ISTERI & ANAK2 (perempuan)

© Perempuan tak bertudung tak semestinya jahat tetapi Nabi sudah pesan tak bertudung akan TERSIKSA DI AKHIRAT

© Perempuan jika ada boyfriend yang tak solat, elok tinggalkan dia. Kahwinlah dengan lelaki soleh yang bimbing ke jannah, bukan ke jahannam.

© Isteri yang terbaik adalah isteri yang meminta maaf segala dosa dari suaminya setiap hari sebelum tidur.

© Haram bagi seseorang isteri menaruh perasaan terhadap ajnabi (lelaki lain) selain suaminya.

© Wanita solehah tidak akan memalukan diri sendiri dan jaga batasan wanita.

© Wanita yang menutup aurat itu memang belum tentu dijamin syurga tapi sekurangnya dia berusaha untuk menjadi ahli syurga.

© Wanita yang menutup aurat dengan sempurna ibarat pelangi yang cantik, indah mata memandag tetapi tidak boleh disentuh.

© Isteri solehah sentiasa berhias cantik untuk suaminya. Dialah bidadari suaminya di dunia dan permaisuri agung di Jannah.

© Perempuan yang bertudung tetapi berbuat maksiat jangan dikeji dia bertudung tetapi tegurlah perbuatan maksiatnya.

© Perempuan yang bersalaman dengan suaminya akan gugur 20 dosa sebanyak mana jari dia dan suaminya ada.

© Wanita adalah hiasan dunia, sebaik-baik hiasan adalah wanita Solehah

© Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad.

© Wanita yang cantik akan membuka mata lelaki. Wanita yang baik akan membuka hati lelaki.

© Perempuan yang garang sebelum kahwin adalah perempuan yang paling manja selepas kahwin.

© Wanita yang solehah lebih mahal nilainya dari lelaki yang soleh. Sebab apa? Sebab wanita yang solehah sukar ditemui.

© Perempuan yang menuntut cerai dari suaminya tanpa sebab yang munasabah, maka haramlah ia mencium bau syurga.

© Gunakanlah kecantikan hanya untuk suami.

Subhanallah..Walhamdulillah..Allahu Akbar. Bila baca semua ayat diatas tu , rasa macam ..macam nak anu lah .. hahahaha mula aaa tu nak mengedik aku ni . Ignore it guys  !! πŸ˜‚πŸ˜‚



WHY MUST UNINSTALL ?

Guys..

PokemonGo bukan mcm game lain. ini melibatkan keselamatan negara. belum main dah mintak izin kita nak rakam mende² sekeliling kita walau dlm rumah ada guna GPS. masjid kita, kawasan perumahan kita, silap² orang main dlm lapangan terbang kem tentera mmg bahaya. musuh nak masuk negara kita bkn sehari dua, diorang kaji dulu. sbb tu ada negara bkn Islam pun band mende ni. apalah bodoh kita org Islam tak nampak mende ni. pulak tu dicipta oleh Google Maps. Google Maps baru 2 hari lepas buang negara Palestin dari peta google. Pasal Pokemon Go ni...harap baca lah , mintk maaf banyok lah.. Diaorang cakap haram diaorang ada bagi reason. Bacalah dulu. Dulu orang pun paranoid jugak waktu first FB Messenger keluar sebab FB Messenger mintak permission macam-macam yang boleh jadi potential spying apps. Pokemon Go ni memang guna GPS dan submit data-data koordinat pada server. Jadi ada potensi data-data ni boleh diguna untuk "menjajah" negara tanpa kita sedar.

Macam kereta Google Maps yang lalu depan rumah kamu tu, dia rekod gambar dan koordinat hampir seluruh Malaysia. Cuma beberapa lokasi seperti military base tak dibenarkan masuk. Tapi kalau ada orang main pokemon dalam military base? Kereta Google Maps pun tak masuk dalam rumah kamu, tapi kalau kamu main Pokemon Go dalam rumah? Dalam bilik? Data tu dah berpotensi untuk dibuat maps yang lebih detail, dengan koordinat GPS dan gambar sebab kamu dah bagi permission untuk app ni guna kamera kamu dan hantar pada server di luar negara. Kamu rasa pelik macamana Facebook boleh kenal rupa kamu dalam gambar walhal kamu tak tag pun kan? Sebab teknologi begitu dah ada! Facebook dah ada data wajah kamu. Kali ini kamu dengan rela hati tangkap gambar bilik tidur kamu berserta koordinat. Banyangkan 1 juta orang participate untuk main Pokemon Go. Lama kelamaan data Pokemon Go akan jadi lebih lengkap untuk memetakan seluruh negara Malaysia, luar dan dalam rumah. Bayangkan: Gambar dalam rumah kamu, geotagged, simpan di server luar negara. Rasa tak selamat? Kamu sendiri yang bagi kebenaran waktu nak Install.

 SEBARKAN! Uninstall Pokemon Go . Tak Pelik Ke ? Kita Mesti Rakam Sekeliling Kita . Masjid , Rumah , Dan Lain2. Tak Ke Bangang . Kita Jadi Macam KULI . Always Follow That Game . Fikir Positive . Game Ni Lain Daripada Yang Lain . Game Pokemon Go Adalah Strategi Orang Luar Untuk Ceroboh Malaysia And Wujudkan Agama Baru . Kepada Umat Islam , Please Uninstall Pokemon Go . Ni Demi Kebaikan Agama Sendiri.




* guys , atas tu aku dapat dari group whats app. Aku nk cakap 1 je guys ,SEDARLAH WAHAI NETIZEN , bila korang masuk je dlm dunia siber , apa jenis application pun korang download , semua itu adalah risiko . Fb ! Wechat ! Twitter ! Games ! Apa2 sahaja lah senang cakap , semua itu berrisiko !!!

Sooooo ..sebagai orang yg diberi akal , sila semak dulu  permintaan2  laman yg korang  install tu. Kalau dah semua ceruk dunia reality korang dia suruh kasi update, pada aku ..baik TAK PAYAH !? Tapi  bila  korang bijak sorokkan  maklumat diri korang dan just guna application tu untuk suka2 , apa salah nya kan . Gooooo   oooooon   !!


Ingat guys  ,  semua yang bersangkut  paut dgn internet adalah RISIKO !!! Better hati2 doe !  aku dah tak sempat nak layan natang game ni , kesayangan pun kadang2 tak sempat nak timang hahaha , i  busy u sejak masuk sem baru ni ..Alhamdulillah , semua berjalan lancar *


Selamat sejahtera keatas kamu ..

LAGU HUJUNG MINGGU


Tuhan tidak memandang wajahmu , tapi dihatimu ..


Itu antara baris lirik lagu Suci by Yantzen . Not bad la ... betul kata lirik tu , muka handsome nak mati pun kalau hati selalu punya niat macam hantu polong , mohon pergi bunuh diri . Aaaa  korang yg rasa muka tu telajak handsome , terlajak comel , tak payah nak terasa bagai ..ada lagi orang yg lebih handsome lebih comel dari korang ..kikiki simpan rasa perasan tu untuk anak cucu 7 keturunan pulak ea.  Sikit2 nak terasa ! Sikit2 nak sentap ! Sikit2 nak perasan ! Grrrr ... buat dont know sudah la ... jom layan  lagu Yantzen ni kat youtube *


LIRIK LAGU SUCI – YANTZEN

alangkah indah kehidupan ini
jika saling menyayangi
kita hulurkan persahabatan
dengan niat suci

alangkah murni oh jiwa nurani
jika saling mengasihi
tuhan tidak memandang wajahmu
tapi dihatimu

bersihkanlah jiwa dengan amalan
yang mendekatkan kita kepada
yang esa
aku redha apa yang ditakdirkannya

cinta suci yang telah engkau lafazkan
janganlah kau persiakan
aku mengharapkan kedamaian hati
bahgia bersama denganmu

bersamalah kita berdoa
semoga cinta kau dan aku
bisa tembus ke pintu syurga
berkat rahmat-nya

cinta yang berlandaskan suci
tidak pernah mungkiri janji
sama-sama menanggung rindu
dan jujur selalu
hingga ke akhirnya


Sayang ..hayati lirik atas tu k..
Let me sambung sleep yg tertunggak ini  , hihihi gnight dear*

Selamat sejahtera keatas kamu.


KALAU BERANI TRY LA


Ahh munafik ! Baru2 memang lah macam2 ayat ditaburkan , dah beranak pinak ,macam2 alasan kau berikan ! Pendusta ! Kau tamak kasih sayang ! Tak pernah nak bersyukur pada apa yg aku dah berikan kat kau selama ni !!  Kau gelojoh !!

Hahaha guys ,itu cuma skrip drama. Bukan aku yg cakap , tapi pelakon yg cakap . Part gelojoh tu aku yg tokok tambah bagi nak tunjukkan betapa tamak tahap maksimanya kekasih  hati  yg berpaling tadah tu .kikiki part berangan aku memang class gitu  πŸ™ŠπŸ™Š

Aku sekarang ni tengah sembang dengan housemata aku Milla , nama penuh kat surat beranak dia Jamillah binti Bapak dia . Tapi kat hostel ni saim2 panggei Mill . Aku suka nama Milla . Ahh pi lantaklah ,asalkan ada nama ,  janji  jangan milo hahahaha.

Milla anak sulong  , asal dari Pahang , umur 23 tapi pendeknya dia aku tak anggap dia tua dari aku , aku anggap dia kawan sebaya je. So tak payah nak ber akak akak bagai .

Bapak Milla nak nikah lagi 1 ! Wow !! ** bayangkan filem P.Ramlee ,yg ada skrip "wow" sure korang ingat punya sebab  kat tv 1 dah beratus kali  bersiaran ,pastu kat astro prima pulak dah  berribu kali keluar  , hahahaha itulah Malaya punya chanel tv,  ulang balik ,ulang balik ,ulang balik ,pastu tak ulang2 sebab filem dah rosak hahahaha padan muka !

Wow !

Kisah nya bapak Milla nak bernikah ,maybe pada korang ,apa kejakun budak mia ni ek? Orang nak nikah lagi 1  pun nak story mory ,kikiki  kutuk la aku..aa kutuk !

Guysss .. aku memang tak amek port kat kisah bapak dia yg nak berbini baru tu ,  yang aku selute kat ibu dia lah !  Korang nak tau tak apa  ibu dia cakap ,bila  bapak Milla cakap nak nikah baru ? Kata ibu dia :

Kalau abang dah jemu dengan mah , takpa ,mah izinkan abang bernikah lagi , tapi dengan syarat , nafkah anak2  abang settle , kemudian lepas nikah abang duduklah  kat rumah isteri baru abang tu , layan kan je kehendak dia  , sebab dia perlu banyak diajar tentang alam rumah tangga ,maklumlah anak dara ,pasal saya dan anak2 ,abang jangan risau , masa abang takda kat rumah , saya akan  pergi masjid ,buat amal ibadah ,kukuhkan iman , tingkatkan pahala , perbaiki kekurangan diri antara saya dgn Allah. Nanti bila anak2 cuti ,saya nak ajak budak2 tu makan angin kat tempat2 peranginan kat Malaysia ni je , saya nak tenang2kan fikiran , nak menikmati keindahan alam ,yg selama ni saya idam2kan tapi tak pernah abang  pedulikan . Abang asik busy 24jam diluar rumah , kononnya kerja . Takpa ,saya paham ,abang dah jemu dengan perempuan sebaya abang ni kan , tu sebabnya abang cari anak dara yg sebaya dgn anak kita Milla tu. Lepas ni abang nak balik rumah ni balik lah , kalau abang taknak balik pun mah tak marah sebab mah dah letih layan karenah abang selama 25 tahun kita nikah . Mah tetap isteri abang tapi abang kena tahu isteri muda banyak yg perlu dia pelajari untuk jadi seorang isteri solehah , sebab dia takda pengalaman macam mah  yg dah jadi isteri selama 25 tahun .

Peh ..macam back to school doe bapak Milla kena  dengan ibu dia ,hahahaha  tapi kata Milla ,ibu dia cakap tanpa setitik airmata pun jatuh !! Tanpa nada suara yg tinggi , just slow talk and smile .pehhh memang selute aa guys . Respek doe perempuan yg macam ni , dah memang laki nak nikah baru ye tak ? Pi lantak lah  kan ? Halang2 pun nanti nikah curi2 kat Thailand  ,hahaha  dan paling lawak guys,bila Milla tanya ibu dia ,kenapa ibu tak halang atau marah kat bapak dia ? Ni jawapan ibu Milla :

Ibu dah lama tak tengok ayah awak ayun buaian baby , kena cuci baju2 , kena jaga isteri dlm pantang ,kena masak kat dapur ,kena  basuh  berak anak , kena  makan  biskut utk sarapan pagi , kena  tumbuk lada dilesung  batu ,buat sambal belacan  .sebab selama ni  semua tu ibu buat sendiri sejak ada awak . Dan isteri baru  ayah awak ni anak dara yang baru habis  belajar kolej  , dan ibu rasa  , ayah awak akan jadi suami "mithali " lepas ni .

Hahahahahaha  apaaaaakkk aaa  kejaaaaaam  ibu Millaaaaa  doeee !!! Balas dendam dlm diam sey ! Aku  ,Milla gelak guling2 , erhh aku lupa pasal ' luka aku yg gap' ! Sorry doktor , i forgot !! πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Bythewy ,jap2 ada wish dari awek bengkel  :
Buat ibu Milla , semoga aunty kuat dan tabah
Buat bapak Milla , selamat pengantin kedua kali uncle ..wow !!
Buat Milla , ko ada persaingan dgn mak muda la doe!
Buat lelaki diluar sana ,hati2 dgn kebaikan perempuan anda ,mungkin ada muslihat disebalik kebaikannya itu  ,kikiki  beware  !

Selamat sejahtera keatas kamu !! πŸ’•πŸ’•πŸ’•πŸ’•πŸ’•

AWEK SEMBANG


Morning guys ..

You know what ?  Korang jangan percaya kalau  someone tu boleh  sembang pasal masa depan korang , sedangkan dia sendiri pun tak tahu apa jadi pada diri dia pada  esok hari. Dunia ini bulat katanya , tapi korang jangan percaya bulat2 cakap orang. Dan bila someone asik sembang pasal buruk orang itu dan orang ini , better korang dengar boleh percaya jangan !

Guys , menyayangi itu lebih penting dari menyintai , aruah akak aku selalu sembang pasal ni . Sebab tu bila dia putus cinta 2,3 kali pun pada dia , " its ok , dah takda jodoh "  . Marah ? Ngamok2? Noooooo .  Aku tak pernah nampak dia buat 2 benda bodoh tu. Akak cakap biarlah nampak bodoh sikit dari dia di anggap pandai tak bertempat , paling kuat pun bila akak frust ,aku tengok dia mengaji quran then solat hajat , then nangis sebelum tidur .bangun tidur dia dah  boleh senyum semula dah . Awesome !!  Aku ?? Aku .. err... anu aaa..aku.. hahaha aku tetap aku aaaa !

 Shut up ! Aku tak reti nangis lah hahaha ayat kerek nak cover*

Guys , kalau korang pernah  dikecewakan macam nak mati , tak payah nak dendam bagai guys ,  ada jutah2 lagi hati yg layak korang pilih dimuka bumi ni.  Dan dalam situasi yg sama , aku terjebak  menatang 2 hati yg sungguh2  sayang kan aku . Katanya lah kan* not bad !

Bila orang dah sayang ,jangan berlagak guys. Tulah rezeki , tulah nikmat Allah yg ramai manusia tak perasan . Perempuan pasang 2 lelaki ?  Hahahaha ko ingat aku ape doe ??????

Dunia ini kebebasan , kebebasan perlu ada batasan ,selagi aku tidak disentuh oleh mana2 manusia berlainan jenis dengan lafas aku terima nikahnya , MAKANYA  aku bebas memilih siapa  PENDAMPING aku . Sedang parent aku pun tak kisah aku berkawan dengan siapa , apa lagi orang luar. Kan ?  Apa yg penting sekarang , satu je guys , cinta tu cinta jugak , tapi tak payah la serah semua  milik korang termasuk maruah dan harga diri .

Ada bijak  silakan pakai ,
ada otak  jadikan pandai ,
Korang  godak2 buat maksiat pun nak pergi mana ?!!!
Hahahahaha  pantun bongok !!!

Oklah aku sambung  rest , nak " godak air"  kejap πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
milo pleaseeee ..kikiki korang jangan otak kuning ea  πŸ˜πŸ˜πŸ˜

Selamat sejahtera keatas kamu ..