WHY MUST UNINSTALL ?

Guys..

PokemonGo bukan mcm game lain. ini melibatkan keselamatan negara. belum main dah mintak izin kita nak rakam mende² sekeliling kita walau dlm rumah ada guna GPS. masjid kita, kawasan perumahan kita, silap² orang main dlm lapangan terbang kem tentera mmg bahaya. musuh nak masuk negara kita bkn sehari dua, diorang kaji dulu. sbb tu ada negara bkn Islam pun band mende ni. apalah bodoh kita org Islam tak nampak mende ni. pulak tu dicipta oleh Google Maps. Google Maps baru 2 hari lepas buang negara Palestin dari peta google. Pasal Pokemon Go ni...harap baca lah , mintk maaf banyok lah.. Diaorang cakap haram diaorang ada bagi reason. Bacalah dulu. Dulu orang pun paranoid jugak waktu first FB Messenger keluar sebab FB Messenger mintak permission macam-macam yang boleh jadi potential spying apps. Pokemon Go ni memang guna GPS dan submit data-data koordinat pada server. Jadi ada potensi data-data ni boleh diguna untuk "menjajah" negara tanpa kita sedar.

Macam kereta Google Maps yang lalu depan rumah kamu tu, dia rekod gambar dan koordinat hampir seluruh Malaysia. Cuma beberapa lokasi seperti military base tak dibenarkan masuk. Tapi kalau ada orang main pokemon dalam military base? Kereta Google Maps pun tak masuk dalam rumah kamu, tapi kalau kamu main Pokemon Go dalam rumah? Dalam bilik? Data tu dah berpotensi untuk dibuat maps yang lebih detail, dengan koordinat GPS dan gambar sebab kamu dah bagi permission untuk app ni guna kamera kamu dan hantar pada server di luar negara. Kamu rasa pelik macamana Facebook boleh kenal rupa kamu dalam gambar walhal kamu tak tag pun kan? Sebab teknologi begitu dah ada! Facebook dah ada data wajah kamu. Kali ini kamu dengan rela hati tangkap gambar bilik tidur kamu berserta koordinat. Banyangkan 1 juta orang participate untuk main Pokemon Go. Lama kelamaan data Pokemon Go akan jadi lebih lengkap untuk memetakan seluruh negara Malaysia, luar dan dalam rumah. Bayangkan: Gambar dalam rumah kamu, geotagged, simpan di server luar negara. Rasa tak selamat? Kamu sendiri yang bagi kebenaran waktu nak Install.

 SEBARKAN! Uninstall Pokemon Go . Tak Pelik Ke ? Kita Mesti Rakam Sekeliling Kita . Masjid , Rumah , Dan Lain2. Tak Ke Bangang . Kita Jadi Macam KULI . Always Follow That Game . Fikir Positive . Game Ni Lain Daripada Yang Lain . Game Pokemon Go Adalah Strategi Orang Luar Untuk Ceroboh Malaysia And Wujudkan Agama Baru . Kepada Umat Islam , Please Uninstall Pokemon Go . Ni Demi Kebaikan Agama Sendiri.
* guys , atas tu aku dapat dari group whats app. Aku nk cakap 1 je guys ,SEDARLAH WAHAI NETIZEN , bila korang masuk je dlm dunia siber , apa jenis application pun korang download , semua itu adalah risiko . Fb ! Wechat ! Twitter ! Games ! Apa2 sahaja lah senang cakap , semua itu berrisiko !!!

Sooooo ..sebagai orang yg diberi akal , sila semak dulu  permintaan2  laman yg korang  install tu. Kalau dah semua ceruk dunia reality korang dia suruh kasi update, pada aku ..baik TAK PAYAH !? Tapi  bila  korang bijak sorokkan  maklumat diri korang dan just guna application tu untuk suka2 , apa salah nya kan . Gooooo   oooooon   !!


Ingat guys  ,  semua yang bersangkut  paut dgn internet adalah RISIKO !!! Better hati2 doe !  aku dah tak sempat nak layan natang game ni , kesayangan pun kadang2 tak sempat nak timang hahaha , i  busy u sejak masuk sem baru ni ..Alhamdulillah , semua berjalan lancar *


Selamat sejahtera keatas kamu ..